a. Malın korunması
4. İntifa hakkı sahibinin yükümlülükleri
a. Malın korunması
Madde 812 - İntifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malın muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenilemeleri yapmakla yükümlüdür.
Malın muhafazası, daha önemli işlerin yapılmasını veya önlemlerin alınmasını gerektiriyorsa; intifa hakkı sahibi, durumu malike bildirmek ve bunların gerçekleştirilmesine izin vermek zorundadır.
Malikin gereken işleri yapmaktan kaçınması hâlinde intifa hakkı sahibi, bunları onun hesabına kendisi yapabilir.
I-) Türk Kanunu Medenîsi:
4- İntifa hakkı sahibinin borçları
a) İntifa olunan şeyin muhafazası mükellefiyeti
Madde 736
İntifa hakkı sahibi, malı olduğu gibi muhafazaya ve bakımına lâzım olan âdi tamir ve termimleri kendisi yapmağa mecburdur.
İntifa edilen şeyin muhafazası daha ehemmiyetli ameliyata yahut diğer tedbirlere ihtiyaç gösteriyorsa intifa hakkı sahibi, malike haber verip, bunların yapılmasına müsaade etmekle mükelleftir.
Malik, lâzımgelen şeyleri yapmazsa; intifa hakkı sahibi, bunları malikin hesabına kendisi yapabilir.
II-) Madde Gerekçesi:
Yürürlükteki Kanunun 736 ncı maddesini karşılamaktadır.
Hüküm değişikliği yoktur. Ancak İsviçre Medenî Kanununun 764 üncü maddesine uygun olarak, yürürlükteki metnin “bakım” sözcüğü yerine, “olağan bakım” denilmiştir.
III-) Kaynak İsviçre Medenî Kanunu:
1-) ZGB:
4. Lasten
a. Erhaltung der Sache
Art. 764
1 Der Nutzniesser hat den Gegenstand in seinem Bestande zu erhalten und Ausbesserungen und Erneuerungen, die zum gewöhnlichen Unterhalte gehören, von sich aus vorzunehmen.
2 Werden wichtigere Arbeiten oder Vorkehrungen zum Schutze des Gegenstandes nötig, so hat der Nutzniesser den Eigentümer davon zu benachrichtigen und ihre Vornahme zu gestatten.
3 Schafft der Eigentümer nicht Abhilfe, so ist der Nutzniesser befugt, auf Kosten des Eigentümers sich selbst zu helfen.
2-) CCS:
4. Obligations de l’usufruitier
a. Conservation de la chose
Art. 764
1 L’usufruitier est tenu de conserver la substance de la chose et de faire lui-même les réparations et réfections ordinaires d’entretien.
2 Si des travaux plus importants ou d’autres mesures sont indispensables à la conservation de la chose, l’usufruitier est tenu d’en aviser le propriétaire et de les souffrir.
3 Il peut y pourvoir lui-même, aux frais du propriétaire, si ce dernier ne fait pas le nécessaire.