b. Sözleşmeden dönme yolu ile
b. Sözleşmeden dönme yolu ile
Madde 547 - Miras sözleşmesi gereğince sağlararası edimleri isteme hakkı bulunan taraf, bu edimlerin sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmemesi veya güvenceye bağlanmaması hâlinde borçlar hukuku kuralları uyarınca sözleşmeden dönebilir.
I-) Türk Kanunu Medenîsi:
b) Diğer tarafın feshi
Madde 494
Bir miras mukavelesi mucibince tasarrufu yapan kimsenin hayatında muayyen mal veya menfaat talebi salâhiyetini haiz olan kimse, o mal veya menfaat kendisine verilmediği veya temin edilmediği takdirde, borçlar hakkındaki hükümlere tevfikan, mukaveleyi feshedebilir.
II-) Madde Gerekçesi:
Yürürlükteki Kanunun 494 üncü maddesini karşılamaktadır.
Yürürlükteki metinde bir tarafın borcunu ifa etmemesi hâlinde diğer tarafın borçlar hukuku kuralları uyarınca mukaveleyi feshetmesinden söz edilmiştir. Borçlar Kanununun 106 ve 108 inci maddelerine1 yollama yapılan bu hükümde kullanılmış olan “fesih” deyimi, bugün öğretide “sözleşmeden dönme” olarak ifade edilmektedir ve bu ifade yerleşmiştir. Bu sebeple maddenin gerek başlığında gerek metninde bu deyim kullanılmıştır.
III-) Kaynak İsviçre Medenî Kanunu:
1-) ZGB:
b. Durch Rücktritt vom Vertrag
Art. 514
Wer auf Grund eines Erbvertrages Leistungen unter Lebenden zu fordern hat, kann, wenn sie nicht vertragsgemäss erfüllt oder sichergestellt werden, nach den Bestimmungen des Obligationenrechtes den Rücktritt erklären.
2-) CCS:
b. Pour cause d’inexécution
Art. 514
Celui à qui le pacte confère la faculté de réclamer des prestations entre vifs peut le résilier en conformité du droit des obligations, si les prestations ne sont pas faites ou garanties selon qu’il avait été convenu.
1 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 123 ve 125 maddelerine tekabül etmektedir.